COPYRIGHT

AUVIBEL

Auvibel is een onderneming die een aantal bedrijven vertegenwoordigt die copyrightvergoedingen beheren. Auvibel kreeg zijn accreditatie via het koninklijk besluit van 17 oktober 1995. De doelstelling van de onderneming bestaat uit de inzameling en de herverdeling van vergoedingen, die zijn verschuldigd voor de privé-reproductie van werken en prestaties van auteurs, componisten-uitvoerders of uitvoerders en producers van geluidsopnames en audiovisuele werken. Het besluit geeft de toestellen en de media aan die onderworpen zijn aan betaling voor privé-kopieën, zoals “alle media die kunnen worden gebruikt voor de weergave van geluids- en audiovisuele werken en de toestellen die dergelijke weergave mogelijk maken.”

 

REPROBEL

Reprobel werd opgericht op 27 juni 1994 en is een coöperatieve vennootschap die vijftien Belgische ondernemingen voor copyrightbeheer vertegenwoordigt (schrijvers, afspeelrechten, componisten, journalisten, fotografen, illustrators, auteurs van wetenschappelijke of opvoedkundige werken) en de betrokken uitgevers (van boeken, kranten, tijdschriften, muziek). De bedoeling van Reprobel bestaat erin ten behoeve van de rechtmatige begunstigden alle vergoedingen in te zamelen en te herverdelen die worden betaald voor werken, die zijn vastgelegd in grafische of analoge media met de bedoeling kopieën te maken voor privé- of opvoedkundig gebruik.

De betalingen aan de auteurs en de uitgevers worden gefinancierd middels een vaste vergoeding (betaald op het moment van de aankoop van het toestel) en via een proportionele vergoeding die wordt berekend in functie van het aantal kopieën dat door de gebruiker wordt gemaakt (zie de website van Reprobel voor een gedetailleerde uitleg).

De toestellen die onder deze vergoeding vallen: fotokopieerapparaten, faxmachines, scanners, duplicators en offsetmachines voor kantoor waarbij het maximale papierformaat niet groter is dan A3.

Zie ook www.reprobel.be